Csokoládés kelt kuglóf húsvétra

Az építkezésünk elérkezett a legizgalmasabb fázisába. Napról-napra otthonosabb formát ölt a ház és én már nem bírom fékezni az álmodozó képzeletemet. Vakolt falak helyett már festett falakat látok, beton helyett burkolatokat, a csőcsonkok helyén a mosdókat és persze a konyhát. Néha annyira elszabadul a fantáziám, hogy ha belépek a házba, néhányszor pislognom kell, hogy újra érzékeljem a valóságot, és ne pedig a fejemben levő képeket lássam.
Bár még építési terület a kertünk egy része, de én már ültetnék: málnát, szedret, ribizlit és újabb gyümölcsfákat, előkészíteném a konyhakertet vagy a szabad ég alatt napsütésben átfesteném a régi bútorainkat. Áron ilyenkor megsimogatja az arcomat, és finoman figyelmeztet, hogy még mennyi egyéb dolgunk van előtte.
És igaza van. Éjszaka arra ébredek, hogy vajon terveztünk-e konnektort arra a falra, ahova az íróasztalomat szeretném tenni, és reggel fogmosás közben a terveket bújva megnyugszom, nem felejtettük el. Napközben a tennivalókat veszem végig újra és újra, mintha imát mormolnék. “Csempe megrendelve, a járólapok késnek, telefonálnom kell. A mosdók és a csapok vannak hátra. Szólnom kell Zolinak, hogy csak húsvét után tudja berakni az ajtókat. A kéményseprőt hívnom kell, a cserépkályha csatlakozással kapcsolatban. Gergő mikor is jön a bádogossal? El kell döntenünk a konyhában a munkapultot. Elektromos szerelvényekre árajánlatot kell kérni….”
A sors számtalanszor a segítségünkre siet, mikor előkerül egy adagnyi csempe és járólap a múltból, amit fel tudunk használni, vagy amikor az ölünkbe hullik két jó állapotú kibontott ajtó. Váratlan pillanatokban jönnek az ötletek, hogy mit tudunk újrahasznosítani, átalakítani és megőrizni. A padláson talált régi láda lesz a pad az előszobában. A régi zománcos zöld lámpabúra majd jó lesz a kamrába. A padlásra vezető régi falétrát lecsiszoljuk, levágjuk, abból lesz a pincelépcső, aminek az aljzatát Áron a barátjával a falakból kibontott téglával burkolt le.
Néha olyan érzésem van, mintha az elmúlt 10 hónapban maratont futottam volna, kitartóan, mindig csak a következő mozdulatra koncentrálva és most elérkezett az utolsó hajrá. Tiszta fejre van szükség, belső nyugalomra és leginkább fókuszált figyelemre.
Ebben csakis valami igazán finom dolog segíthet. Mondjuk egy kuglóf. Lágy, levegős kelt tésztával, csokimázzal a tetején. Húsvétra jó lesz reggelire, vagy a délutáni kávéhoz. Vagy csak úgy. kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu
Eredetileg Mami húgának, Erzsi néninek a receptje, amin én egy kicsit módosítok.
Teszek a tésztába egy kis citromhéjat, vaníliás cukrot, egy részébe pedig kakaót keverek. Úgy érzem, hogy egy fényes csokimáz koronázná meg igazán, különösen azért, mert Áronnak Húsvéthétfőn lesz a névnapja, és mint azt rendszeres blogolvasók már tudhatják, ő Gombóc Artúr egyenesági leszármazottja.
Kedves Olvasók, Barátok! Pihenéssel, családi együttléttel és kuglófeszegetéssel eltöltött boldog húsvéti ünnepeket kívánok Nektek szeretettel!
Judit

Kelt kuglóf

Hozzávalók:
500 g liszt
20 g friss élesztő
50 g porcukor
2 tojássárgája
500 ml tej
60 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 teáskanál holland kakaópor
kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez

Csokimáz
100 ml tej
100 g étcsokoládé
70 g porcukor
10 g vaj

  1. Elkészítés:
    A tejet meglangyosítom, a megadott mennyiségből 100 ml beleöntök egy pohárba, és egy kanálnyi porcukrot és élesztőt elkeverek benne. Letakarom és hagyom, hogy felfusson.
  2. A lisztet beleszitálom egy tálba a sóval, a maradék porcukorral. Hozzáadom a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. A robotgép dagasztófejével jó alaposan kidolgozom a tésztát, de ne lepődjünk meg, hogy nagyon lágy lesz!
  3. A kuglófformát precízen és alaposan kikenem vajjal és megszórom liszttel, hogy egyenletesen befedje. A tészta felét beleöntöm a formába, a másik feléhez hozzáadom a kakaót és jó alaposan eldolgozom, majd ráöntöm a fehér tésztára. Letakarom egy konyharuhával és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
  4. A sütőt előmelegítem 200 ºC fokra. A megkelt kuglófot beteszem a sütőbe, majd 5 perc után csökkentem a hőmérsékletet 180 ºC fokra és további 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e, és még forrón rácsra borítom és hagyom kihűlni.
  5. A csokimázhoz a csokit apróra vágom, vagy lereszelem és egy nyeles edényben felfőzöm a tejjel és a porcukorral. Alacsony hőfokon addig főzöm, amíg annyira besűrűsödik, hogy ha egy hideg tányérra csöppentek belőle, nem folyik el. Ekkor leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat, és rálocsolom a kuglófra. Néhány óra alatt megköt a máz.

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu
kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu kelt csokoládés kuglóf az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba

error: Copyrighted material by Taste of Memories/Emlékek Íze