Emlékek egy kicsi kertből: rizsfelfújt epres rebarbaramártással

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.huMami, Anyu édesanyja az elmúlt 50 évét egy városi lakásban töltötte. Mivel mindig is imádta a természetet, ezért kapva kapott az alkalmon, hogy a 70-es években eladóvá váltak hétvégi telkek nem messze Veszprémtől, a Csatár-hegyen. Mamám meggyőzte a papámat, hogy jó ötlet, aki bár az elején nem volt lelkes, szép lassan maga is megszerette a kicsi kertet, ahol az én gyerekkoromban már jól bejáratott szabályos ágyások sorakoztak, több cseresznyefa, dió-, meggy-, szilva, őszibarack és kajszi örvendeztettt minket a termésével. Ribizli és málnabokrok szegélyezték a telket és a nyírfa alatt homokozó várt minket. A két fenyőfa alól szedhettük a gyöngyvirágot, a bungaló ablaka előtt pedig rózsa futott fel. Nem volt és nincs azóta se bevezetett víz, így vájlingban mostunk kezet, amihez demizsonnal hordtuk otthonról a vizet. Csatin- ahogy mi neveztük- csupa izgalmas dolog kapott helyet a bungiban, ami számunkra a nyár szimbólumává vált. Szalmakalapok, strandruhák, óriási napszemüvegek Mami régi készletéből, kézi habverő, amivel a seregélyeket üldöztük el a cseresznyefától és különböző méretű és színű nyugágyak. Nem volt szükségünk semmi különösre, hogy jól érezzük magunkat. Mami csirkecombot rántott és rósebjnit sütött hozzá, miközben szólt a Kossuth rádióból a kedvenc zenéje, desszertnek pedig szedtünk, ami épp érett. Délután zsíros kenyeret ettünk zöldhagymával, amit előtte húztunk ki a földből és ha nassolnivalóra vágytunk, akkor kaphattunk rebarbarát. Kissé szokatlan, tudom, de én akkor is és most is nagyon szeretem a savanyú dolgokat. És ha valami, akkor a rebarbara nyersen igazán savanyú. Mami levágott egy szárat és azzal a figyelmeztetéssel, hogy ne együnk belőle sokat, visszaengedett játszani. Nem emlékszem, hogy valaha sütött volna valamit belőle, de ahogy most megláttam a rebarbarát a kedvenc zöldségesemnél, rögtön felmerült bennem, hogy valamit készítenék belőle. Ahogy sokszor, most is felhívom Mamit, akivel végül azt ötöljük ki, hogy egy finom epres rebarbaramártás igazán jól menne a rizsfelfújthoz, amit Anyu receptje alapján sütök meg. Mami annyi instrukcióval lát el, hogy cukorszirupban főzzem meg a rebarbarát és a végén adjam hozzá az epret, de a mennyiségeket és a dolog mikéntjét nekem kell kikísérleteznem. A próbaadag annyira jól sikerül, hogy rögtön bekanalazom, úgy magában, mivel a rizskoch még nem készült el. Az eper édessége tökéletes a rebarbara savanyúságával és felteszi a koronát a vaníliával készült rizsfelfújtra.
Azért persze miközben pucolom és szeletelem a rebarbarát, megkóstolok egy falatot, úgy, nyersen, ahogy régen. És rájövök, hogy van, amiből kinő az ember….Maradok a rebarbaramártásnál, viszont abból repetázni fogok!

Rizsfelfújt
Hozzávalók:
200 g rizs
750 ml tej
50 ml víz
5 ek. cukor
3 tojás
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
30 g vaj
fél vaníliarúd
1 csomag vaníliás cukor
kevés vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
A rizst megmosom, a tejet és a vizet a csipet sóval beleöntöm egy fazékba és lefedve abban teszem fel a rizst főni a vaníliarúddal. Lassú tűzön főzöm, időnként kevergetve, vigyázva, hogy ne fusson ki a tej. Ha a folyadék nagy részét elfőtte a rizs, akkor lezárom és lefedve állni hagyom. Kivajazok és morzsával egyenletesen meghintek egy nagyobb, vagy két kisebb tepsit vagy hőálló kerámia tálat. (én két 14 cm x 20 cm-es formát használtam)
Ha a rizs kihűlt, akkor a 3 tojássárgáját felverem habosra a cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral. A három tojásfehérjét felverem kemény habbá. A rizsbe beleforgatom először a tojássárgás keveréket, majd óvatosan, hogy ne tőrjem össze a habot, a tojásfehérjét is. A formába öntöm és 200 fokon addig sütöm, amíg aranybarna lesz a teteje. (kb. 40 perc)

Epres rebarbaramártás
Hozzávalók:
400 g rebarbara
400 ml víz
6 ek. cukor
400 g eper
1 citrom héja

A rebarbarát meghámozom, és kb. 1 centis szeletekre vágom, az epret apró kockákra vágom. A vízzel és a cukorral és a citromhéjjal felteszem forrni a rebarbarát és forrástól számítva kb. 10 percig főzöm, amíg darabokra esik. Az apróra vágott eper felét hozzáadom, eltávolítom a citromhéjat és botmixerrel krémesre turmixolom. Hozzáadom a maradék epret és kihűtve tálalom.rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

rizsfelfújt epres rebarbaramártással az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba

error: Copyrighted material by Taste of Memories/Emlékek Íze