meggyes pite az Emlékek Íze konyhájából

Meggyes pite egyenesen a fáról

meggyes pite az Emlékek Íze konyhájábólA gyümölcsszedés nem veszélytelen mutatvány, különösen akkor, ha az ember alacsonynak született és nincsenek egyelőre megfelelő, bevált eszközei és módszerei. A sok napsütésnek hála a hét elejére a cseresznye után a meggy érett meg, így eljött az ideje a szedésnek, majd természetesen a meggyes pite készítésének, Anyu receptje alapján. Fogom a kosarat, a nem gyümölcsszedésre megalkotott létránkat és járom sorra a négy fánkat. Bár az alsóbb ágakon könnyedén haladok, a feljebb levő szemeket még a legfelső fokon pipiskedve sem érem el. Valami kreatív, ötletes megoldásra van szükségem. Körülnézek a fáskamrában, ahol még megvannak Jóska bácsi régi szerszámai. Ott egy rozsdás vasvilla, egy öreg, szúrágta létra, amire tanácsosabb nem felmászni. Egy pár öreg gumicsizma, petróleumlámpa, régi fűrész, retro narancssárga lámpabúra és egy régi munkáskabát. A saját kerti szerszámainkat ezek mellé rakjuk, valahogy nem akaródzik hozzányúlni a régi tárgyakhoz, talán tiszteletből vagy mert titkon azt reméljük, hogy Jóska bácsi tudása a kertről valahogy így velünk marad. Kampós botot nem találok, de úgy döntök, hogy egy kapa is jó lesz. Állok a létra legmagasabb fokán, beakasztom a kapát az ágba és közben azon imádkozom, hogy ne dőljön ki alólam a létra, ne törjön le az ág és ne lásson meg egy szomszéd se. Talán a gyümölcsszedők őrangyalai meghallgatták az imáimat, mindenesetre sikerül a kosarat teleszedni és még a fáról sem esem le. Kimagozom a meggyet, összekeverem a tésztát, Anyu receptjén csak annyit módosítok, hogy csökkentem egy kicsit a sütőpor mennyiségét és az eredeti recept szerinti 1 pohár tejfölt két decisnek veszem, hiszen régen nagyobbak voltak a tejfölös poharak. meggyes pite az Emlékek Íze konyhájábólA sütőben gyönyörűen megemelkedik a pite és aranybarnára sül. Mikor Áron megjön és elmesélem neki ügyes találmányomat, ő csak felhúzza a szemöldökét, és visszakérdez: “ A villás kapával? A létrán? ” Érzem a rosszallást a hangjában a veszélyes mutatvány miatt, de szelek neki egy szelet meggyes pitét és ez némileg meggyőzi arról, hogy érdemes volt. Mindenesetre megállapodunk abban, hogy szükséges lesz egy ághúzó kampós botot készítenie, ezt is felírjuk a listára. A kutyasétáltatáskor szedett vadvirágokat vázába teszem, esszük a meggyes pitét a meggyfa alatt, életünk első közös vidéki évében, a saját fánkról szedett meggyből.meggyes pite az Emlékek Íze konyhájából

Meggyes pite Anyu receptje alapján
Hozzávalók:
200 g cukor
2 tojás
140 g vaj vagy margarin
250 g liszt
2  tk. sütőpor
200 g tejföl (1 pohár és még egy kicsi)
250 g magozott meggy
kevés zsemlemorzsa

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Én egy 28x 20 cm-es kerámia sütőtálat használtam, de ennél nagyobb méretű tepsit is jó lehet, akkor a süti kicsit alacsonyabb lesz. A tepsit vagy sütőtálat kivajazom és kilisztezem. A cukrot és a vajat vagy margarint habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, végül a tejfölt. A sütőport belekeverem a lisztbe, majd lassan adagolva beleszitálom a tésztába. A meggyszemeket óvatosan megforgatom zsemlemorzsában, hogy enyhén rátapadjon, ez segít abban, hogy a szemek ne süllyedjenek le a tészta aljára. A masszát elsimítom a tepsiben, a meggyet pedig egyenletesen elosztom rajta. Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. Vagy tűpróbával, vagy ujjpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. Ha a tű teljesen tiszta marad, ha beleszúrok, vagy ha a tészta megnyomogatva rugalmas, nem marad rajta az ujjam nyoma, akkor kész. meggyes pite az Emlékek Íze konyhájábólmeggyes pite az Emlékek Íze konyhájábólmeggyes pite az Emlékek Íze konyhájábólmeggyes pite az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

4 hozzászólás

  1. Válasz

    Petróczy Judit

    2016-07-03

    … itt is csak ismételgetni tudok és gratulálni, mert a receptet még csak le lehet koppintani, de fotóidat/irományodat csak lesni várni <3

    • Válasz

      Judit Neubauer

      2016-07-04

      Drága Judit, mindig olyan örömmel tölt el, mikor írsz! Én meg csak újra és újra köszönni tudom a bíztatást és a szeretettel teli szavakat! Köszönöm, sok puszi! Judit

  2. Válasz

    Emil und die großen Schwestern

    2016-07-03

    Meggyes pite! Vagy barackos, szilvás, kis sárga ringlós…… imádom mindegyiket. Remélem a mi meggyfánk is beérik hamarosan, ebben az évben úgy néz ki nem verte le az összes virágot a jég.
    Hasonló az én receptem is, de tejföl nélküli. Kipróbálom a következö sütésnél mindenképp.
    Én villáskapa helyett kisgereblyét használok.
    Éva

    • Válasz

      Judit Neubauer

      2016-07-04

      Kedves Éva! Köszönöm, hogy írtál! A kisgereblye sokkal jobb ötlet, ki fogom próbálni! 🙂 Sajnos nekünk a barackfánk gyümölcse fagyott el, még néhány szemet látok, de barackos pite idén nem lesz sajnos, ringlószilvára viszont még van esély. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyennek találod majd ezt a receptet kérlek, írd meg, milyen lett! Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba