Receptek

Amire büszkék lehetünk: marhapörkölt

2017-02-09

marhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólÁllok a bejárati ajtónál- az egyetlen hely, ahol térerő van a házban- és hallgatom Mamit, ahogy elmeséli, ő hogyan főzi a pörköltet. Mami mindig is imádott főzni és már attól éhes lesz az ember, ahogyan beszél róla. Nem lesz kérdés ezek után, hogy mi lesz az eheti blogposzt témája, és kinek a receptje alapján. Mert egyébként is: el tudtok képzelni egy téli napon finomabbat, mint egy tányér marhapörkölt, omlósra párolódott húsfalatokkal, sűrű szafttal, amely a hagyma, a paprika és a paradicsom ízéből olvadt össze?
A pörkölt az egyik olyan ételünk, amire igazán büszkék lehetünk és természetesen annál többet vitatkozhatunk az elkészítés mikéntjéről. Vita tárgya lehet a hús fajtája, a főzés módja, hogy mit milyen sorrendben adunk a készülő ételhez, hogy mivel fűszerezzük és mivel tálaljuk. Anyu édesanyja galuskával tálalja, amit sváb nagyim nokedlinek hívott (és valószínűleg a “spájzból” hozott tojásból készítette a “kredencen”.) Mami a lábszárra esküszik, Anyu a stefániára.
Egy dolog viszont közös: a pörkölt összehozza az embereket, szinte hívogat, hogy az asztalt körbeüljük és merjünk a sűrű szaftból, legyenek a résztvevők bármilyen nemzet tagjai. Régen a családomban a távoli útról hazatérőt pörkölttel vártuk, talán mert az ízében hordozza az otthon melegét. A másnapra megmaradt pörköltből zöldséggel és krumplival gulyáslevest főzhetünk. Rákanalazhatjuk egy főzelék tetejére. Melegíthetünk belőle néhány kanálnyit és csak úgy állva, a tálalószekrénynél titokban nassolhatunk belőle egy szelet kenyér kíséretében.

A pörkölt egyszerűen megunhatatlan.


Marhapörkölt galuskával

Hozzávalók 4 főre:
600 g fiatal marhahús vagy borjúhús (marhacomb, stefánia, lábszár)
1 paradicsom
1 paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt kömény
1 tk őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors

olaj

A galuskához
400 g liszt
kb. 250 ml víz (liszttől függ, de lágy, ragacsos állag a cél)
2 tojás

napraforgó- vagy olívaolaj

A vöröshagymát, a paradicsom és a paprika felét apró kockára vágom. A marhahúsról eltávolítom az inakat és a túl zsíros részeket és kb. 2 cm-es kockákra vágom. Az olajon először megdinsztelem a hagymát, megsózom, hogy levet engedjen. Utána hozzáteszem a paprikát és a paradicsomot és együtt dinsztelem őket tovább. Hozzáadom a húst és időnként átkeverve addig pirítom, míg kivilágosodik. Ekkor félrehúzom a tűzről és megszórom a pirospaprikával. Átkeverem, megszórom az őrölt köménnyel, fekete borssal és beleteszem a hosszában félbevágott fokhagymagerezdet. Egy pici vizet aláöntök (épp csak egy löttyintésnyit), ízlés szerint sózom és fedővel lefedve lassú tűzön főzöm, amíg megpuhul a hús. Időnként rápillantok, ha elfőtte a levét, akkor öntök rá egy kis vizet. A főzési idő nekem most egy picit több volt, mint 2 óra, de hústól függ. Egy kockát kiveszek és megkóstolom, ha már puha és omlós, akkor kész. Közben elkészítem a galuskát. Vizet forralok, jól megsózom. A lisztet összekeverem egy tojással és a vízzel, nem kell sokat keverni, az se baj, ha picit csomós marad, mert a túl sok keveréstől kemény lesz a nokedli. A galuskaszaggatót lefelé fordítva a fazék fölé rakom, mert a párától majd nem ragad rá annyira a tészta. Egy másik lábast is előkészítek, amibe csorgatok egy kevés olajat, ebbe szedem majd a kifőtt galuskákat. Ha a víz forr, akkor egy adagnyi tésztát öntök a szaggatóra és gyorsan beleszaggatom. Megkeverem, majd megvárom, hogy feljöjjenek a víz felszínére, egy percet várok, majd egy szűrókanállal kihalászom a galuskákat, hideg vizet csorgatok rá, hogy megállítsam a főzési folyamatot, majd lerázom róla a felesleget. Az előkészített lábasba öntöm a nokedlit és átkeverem az olajjal, hogy ne ragadjanak össze. Így folytatom a maradék tésztával is. A nokedlit a tányérokra halmozom és rámerem a sűrű, szaftos marhapörköltet.

marhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájábólmarhapörkölt az Emlékek Íze konyhájából

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Copyrighted material by Taste of Memories/Emlékek Íze