Kedves Barátok,
szerettem volna Titeket valami különlegességgel meglepni az idei karácsonyra, amihez a szerencse és véletlenek sora vezetett. A recept kiindulási alapját Anyu karácsonyi linzer receptje adta, fűszerezését Zilahy Ágnes 1891-ből származó szakácskönyvében talált fűszeres lepénye inspirálta, a karácsonyfát pedig az ausztrál Donna Hay magazin 2015-ös karácsonyi címlapja ihlette.
Ezt a blogposztot mindannyiótoknak ajánlom sok szeretettel. Azoknak a nőknek, anyukáknak, lányoknak, akik most fáradhatatlanul sütnek, vagy épp a karácsonyi ajándékokat csomagolják.
A nagymamáknak, akiknek a diótortája, kókuszkockája vagy mézese nélkül nem karácsony a karácsony, és akik hagyományt és emlékeket teremtettek nekünk.
Azoknak a férfiaknak, apukáknak és nagypapáknak akik befaragják a fákat a talpakba, ellapátolják a havat az udvarban és letakarítják a szélvédőt, hogy a párjuk rohanhasson a boltba, mert elfogyott a vaj.
Mindazoknak, akik minden múltban történt feszült és rohanós ünnepi időszak után még mindig hisznek benne, hogy a karácsony a békéről és a szeretetről szól.
Minden kutyának és macskának, akik sem nem sütnek, sem nem rohannak ajándék után, csak végigfekszenek a kanapén, és közben Gazdi kedvenc karácsonyi slágereit hallgatják.
Áldott karácsonyt kívánok Nektek sok szeretettel!
Judit
Fűszeres linzer karácsonyfa
Hozzávalók:
300 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 tojás, szétválasztva a fehérje és a sárgája
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
szeletelt mandula (opcionális)
Cukormáz ragasztó (1 karácsonyfához, 2 karácsonyfához dupla mennyiség)
40 g porcukor
1 teáskanál lobogó forró víz
A vajat vagy margarint lereszelem, elmorzsolom a liszttel, a fűszerekkel és a sóval, majd hozzáadom a tojás sárgáját, a porcukrot, a fehérjét pedig a kenéshez félreteszem. Az összegyúrt tésztát fél óráig pihentetem a hűtőben, majd kinyújtom 3 mm vékonyságúra.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy karácsonyfához 3-3 db-ot szúrok ki 9, 7, 5,5, 3,5, 2,5 cm átmérőjű csillagokkal, majd megkenem tojásfehérjével. (más méretek is megfelelnek, lényeg, hogy kb. 1-2 cm méretkülönbség legyen a formák között) Ebből a mennyiségű tésztából két karácsonyfa elkészülhet, és még marad is belőle, amit szintén megkenek tojásfehérjével és megszórok a szeletelt mandulával. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, kis helyet hagyva közöttük és 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. A megmaradt tésztát összegyúrom és újra kinyújtom. Az első sütést érdemes figyelni, mert sütőtől függően változhat a sütési idő. Rácson hagyom kihűlni a kekszeket.
A karácsonyfához a cukormáz hozzávalóit összekeverem, amíg csomómentes állagot kapok, és ennek a máznak a segítségével összeragasztom a részeket a nagyobb csillagoktól indulva a legkisebbig. A egyforma méreteket egy kicsit elforgatva ragasztom össze, így még dúsabb hatást kelt a karácsonyfa.
Tibu
Boldog karácsonyt! Nálunk is hasonló készül.
Neubauer Judit
Boldog Karácsonyt kívánok Nektek is Tibor! 🙂