mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Az egyszerűség nagyszerűsége: mákos kifli

mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.huA hulló levelek és az alacsony szögben sütő napsugarak egyértelműen jelzik, hogy elérkezett az ősz. Vidéken valahogy megváltozik az idő érzékelése, kevésbé hónapokhoz, hetekhez és napokhoz, hanem sokkal inkább a kert ciklusaihoz kötjük, ami olyan, mint egy élő naptár. Szinte hihetetlen, hogy már egy év telt el azóta, hogy megérkeztünk az akkor még üresen kongó kicsi házba a dobozainkkal, a reményeinkkel és a lelkesedésünkkel.
Azóta az üres ház otthon lett, amit igyekeztünk annyi boldog emlékkel, nevetéssel és beszélgetéssel megtölteni, amennyivel egy év alatt csak lehetséges. Sokat tanultunk a kertről, annak kört leíró ciklusairól és minden nap rájövünk, hogy még mennyi mindent nem tudunk. A konyhát számtalanszor töltöttem meg készülő étel illatával, több százszor gyújtottam meg a lángot a tűzhelyen, és nyitottam ki a sütő ajtaját, hogy aztán jóllakott, boldog szuszogással ülhessenek a családtagok, a barátok az asztal körül.
Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam az egy év alatt, hogy milyen kincs rejlik az egyszerűségben, az ahhoz való visszatérésben. Végigsimítom az itt-ott karcos és repedezett, foltos öreg ebédlőasztalt, szeretem a kamra egyszerű fényesre koptatott betonpadlóját és jó érzés előszedni a padlásról az elfeledett, sokat megélt üveg kávéspoharat, vagy azt a fanyelű kést, ami meglepően éles, pedig évtizedek óta nem élezte meg senki. Örülünk minden apró lépésnek, amivel hozzájárulunk ahhoz, hogy a kertet és a házat még sok-sok évtizedre megőrizhessük.őszi kert- Emlékek Íze
őszi kert Emlékek ÍzeMeg lehetne ünnepelni az évet egy sütivel, de az ünneplés tárgya legyen inkább az éppen aktuális mai nap, mindazzal a szépséggel, amit az élet aznapra tartogat, legyen az kosár körte, amit épp a fa alól most össze tudtam szedni. Az egyszerűség jegyében mákos kiflit készítek, Anyu receptje alapján, ami annyira finom, hogy azt hinné az ember, hogy órákat kell vele bíbelődni. A tésztájában nincs cukor és olyan leveles, mintha félóránként hajtogattam volna a vajas tésztát. Dupla adagot is készíthetek a tésztából és a töltelékből, lefagyaszhatom és ha váratlanul elkap minket a kifli utáni vágy, akkor csak addig kell várnunk, amíg kiolvad minden hozzávaló és már nyújthatom is.mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu
A kertben bőven van tennivaló, össze kell gereblyézni és söpörni a leveleket, gazolni kell a zöldségeskertet, most van ideje az eperpalánták ültetésének, és a hulló gyümölcsöket is fel szedni. Szerencsére mindig be lehet osonni a konyhába egy kis mákos kifli utánpótlásért, esetleg még egyért, meg még egyért…

Mákos kifli
Hozzávalók:
300 g finomliszt
60 g rétesliszt
250 g vaj vagy margarin
1 csipet só
1 tojás
200 ml tejföl
1 csomag vaníliás cukor és porcukor

A töltelékhez:
150 g darált mák
100 g cukor
150 ml tej
1 csg. vaníliás cukor
25 g búzadara

A liszteket összekeverem a sóval, elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tejfölt, a tojást és összegyúrom. Folpack fóliába csomagolva néhány órát, de lehetőleg egy teljes éjszakát pihentetem a hűtőben. A töltelékhez felforralom a tejet, hozzáadom a darával elkevert mákot, végül a cukrot és a vaníliás cukrot. Hagyom kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, majd 6×6 cm-es négyzetekre felvágom. A tölteléket elosztom a négyzeteken, elkenem, majd kis henger formába tekerem őket és kicsit lenyomkodom, hogy összeragadjon a tészta a hajtásnál. A hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kifliket kis távolságot hagyva egymástól. 200 fokos sütőben aranybarnára sütöm őket, majd még forrón vaníliás cukorral összekevert porcukorba hempergetem.mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu mákos kifli családi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba